Waarom schrijven zo leuk is

Ik heb ‘iets’ met taal

Als je tekstschrijver bent moet je wel iets met taal en schrijven hebben, maar voor mensen die niets met schrijven hebben – zoals mijn man – is het soms vreemd dat ik compleet in een deuk kan liggen door een taalgrap. Gelukkig heb ik een andere vriend die deze taalgrappen wel kan waarderen, dan kan ik mijn lol tenminste nog met iemand delen.

Je kunt heel veel doen door te schrijven

Vandaag wil ik eigenlijk meer ingaan op waarom schrijven zelf nou zo leuk is dat ik hier mijn beroep van gemaakt heb. Ten eerste kun je zoveel kanten op met schrijven; je kunt een waargebeurd verhaal op papier zetten voor later, je kunt iemand iets leren door middel van een tekst, je kunt je fantasie de vrije loop laten en de mooiste verhalen schrijven over eenhoorns die dansen op de regenboog. Om maar iets te noemen. Verhalen kunnen in je hoofd alle kanten op en dat kan ook op papier.

Kleurrijke verhalen zwart op wit

Het is mooi dat een verhaal dat zwart op wit staat voor kleurrijke beelden in iemands gedachten kan zorgen. Probeer maar het zelf eens bij de onderstaande zinnen.

  1. Rooibos. Normaal hield ze daarvan. Het was haar favoriete thee, maar het smaakte niet. Het idee dat er iemand in haar huis was geweest terwijl ze boven lag te slapen maakte haar zo bang dat ze amper kon eten of drinken. Ze wachtte tot de politie er was en tot die tijd hield ze elk raam nauwlettend in de gaten. Alsof de inbrekers terug zouden komen.. er is toch niets meer te halen.
  2. De grassprietjes kietelden haar zachtjes terwijl een briesje ze heen en weer blies langs haar voeten. Ze ademde eens diep in terwijl ze zich compleet ontspande.
  3. Terwijl hij haar krakkemikkige bewegingen observeerde rook hij de geur van de heerlijke tomatensoep die zijn oma aan het maken was. Ze was al oud maar stond erop om nog steeds elke maandag voor haar kleinzoon te koken. Hij genoot van de tijd die ze samen hadden. Tom was inmiddels oud genoeg om niet meer verplicht bij oma te eten als zijn moeder aan het werk was, maar de maandagavond is oma’s avondje gebleven.

Kreeg je een gevoel, herinnering of zag je het hele beeld voor je? Dat doet tekst met je en dat maakt schrijven zo leuk! Ik vind het mooi dat ik de persoon kan zijn die iemands verhaal op papier mag zetten, iemand kan helpen om zijn of haar boodschap zo mooi mogelijk te verwoorden. Kortom; ik zet graag de juiste woorden in de goede volgorde voor het beste verhaal!